Wczytuję dane...

Kandyzowane

Sortuj według:
Wyświetl po produktów

Kandyzowane

Oferujemy ekologiczne owoce kandyzowane, które zachwycają swoim smakiem, dzięki temu można je wykorzystać do różnych celów w kuchni.  Świetnie sprawdzą się zarówno jako dodatek do ciast, deserów czy innych potraw. Bardzo często można je spotkać w keksach i babkach, a także z ich dodatkiem można zrobić muesli oraz dekoracje tortów. Owoce kandyzowane są także świetnym dodatkiem do różnych przekąsek.

Czytaj więcej...

Warto zaznaczyć, że barwa owoców kandyzowanych, a także ich charakterystyczna struktura, sprawiają, że przypominają one zachwycające kamienie ozdobne. Dzięki temu, że nie ciemnieją i nie pleśnieją, z powodzeniem mogą pełnić rolę dekoracji. 


Owoce kandyzowane stały się niezwykle popularnym lekiem w XVI wieku w Europie. Zgodnie z założeniem miały one łagodzić wszelkie dolegliwości, a także pomagać przy kaszlu. W XVII wieku znacznie rozpowszechniła się metoda produkowania cukru z buraków, a co za tym idzie, samo kandyzowanie stało się o wiele tańsze i bardziej popularne.

Proces kandyzowania owoców 

Zachęcamy do skorzystania z naszej oferty. Owoce kandyzowane dostępne w naszej ofercie z pewnością świetnie sprawdzą się w kuchni. Sam proces kandyzowania to dla wielu zagadka, jednak nie jest on tak bardzo skomplikowany. Owoce gotujemy w specjalnym syropie składającym się z cukru i wody, a następnie suszy się je na powietrzu lub w piecu.


Owoce kandyzowane są w małych kawałkach, bez obecności pestek. Dzięki temu proces przebiega bardzo szybko. Gotowy produkt powinno się umieścić w pojemnikach próżniowych, które wypełniono syropem z cukru o właściwym stężeniu. Następnie są ponownie suszone i obtaczane w drobno krystalicznym cukrze. 


Najczęściej kandyzowane są owoce tropikalne (jak np. ananas, papaje), jednak z powodzeniem można kandyzować każdy inny owoc jak np. wiśnie, żurawinę, jabłka itd. Ponadto popularne jest kandyzowanie skórki cytrynowej, a także skórki z arbuza czy np. jarzębiny. Możliwości jest naprawdę dużo, a za sprawą kandyzowania można zmienić cierpki lub kwaśny smak w bardzo przyjemny. 

Co warto wiedzieć o owocach kandyzowanych?

Owoce kandyzowane są bardziej kaloryczne niż ich świeże lub suszone odpowiedniki. Wszystko z powodu sposobu ich przygotowania. Warto jednak zaznaczyć, że właśnie proces kandyzacji pozwala na zachowanie wszystkich, cennych wartości odżywczych. Jest to niezwykle cenne. 


Nasze owoce kandyzowane bez konserwantów mają bardzo dobre opinie. Ich cena jest niezwykle atrakcyjna. Warto zdecydować się na zakup i wykorzystać do codziennych wypieków i innych prac kuchennych.