Wczytuję dane...

Oliwy

Sortuj według:
Wyświetl po produktów

Oliwy

Składniki, jakich używamy w kuchni, mają niebagatelne znaczenie dla naszego zdrowia. Jednym z takich elementów diety są oliwy, wśród których prym wiedzie oliwa z oliwek. Jest to niezbędnik w kuchni każdej osoby, która ceni sobie naturalne i ekologiczne składniki oraz wyrafinowany smak przygotowywanych potraw. Warto wiedzieć, dlaczego powinniśmy uwzględnić w naszej diecie oliwę z oliwek oraz jak wybrać odpowiednią oliwę.

Czytaj więcej...

Oliwa z oliwek – źródło zdrowia

Dieta krajów śródziemnomorskich, której głównym składnikiem są oliwy extra virgin, według opinii lekarzy ma bezpośredni wpływ na zmniejszenie ryzyka chorób serca. Jej prozdrowotne działanie jest spowodowane głównie dużą zawartością tłuszczy jednonienasyconych. Najważniejszym składnikiem wśród nich jest kwas oleinowy, którego skuteczne działanie zostało udowodnione przy zmniejszaniu stanów zapalnych organizmu oraz profilaktyce chorób nowotworowych. Badania wykazały, że dieta typu śródziemnomorskiego, czyli bogata w tłuszcze, zmniejsza także wskaźniki ciśnienia krwi oraz reguluje poziom glukozy i cholesterolu  we krwi, tym samym wpływając pozytywnie na funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego. 


Przygotowując w kuchni potrawy z dodatkiem oliwy z oliwek, zwiększamy także zawartość odżywczą całości dania. Przeciwutleniacze zawarte w oliwie z oliwek typu extra virgin są bowiem odporne na działanie wysokiej temperatury, dlatego przy smażeniu nie ulegają rozkładowi, ale są wchłaniane przez inne składniki. Wystarczy spożywać zaledwie 2-3 łyżki oliwy z oliwek dziennie, aby zapewnić sobie wymaganą dawkę składników odżywczych.

Dobra oliwa z oliwek, czyli jaka

Przy zakupie oliwy z oliwek należy zwrócić uwagę na to, aby produkty, jakie wybieramy, były oznaczone jako oliwy z pierwszego tłoczenia, czyli extra virgin. Ta informacja zgodnie z rozporządzeniami Unii Europejskiej ma obowiązek znajdować się na etykiecie produktu, podobnie jak kraj pochodzenia samej oliwy oraz oliwek użytych do jej produkcji. Zwykła oliwa z oliwek jest poddawana procesom rafinowania, co niestety pozbawia ją ważnych składników odżywczych. Naturalny proces ekstrakcji stosowany do produkcji ekologicznych oliw typu extra virgin z kolei zapobiega utracie przez nie zarówno wartości odżywczych, jak i przeciwutleniaczy zawartych w owocach oliwek.


Warto także upewnić się, że oliwa z oliwek, jaką kupujemy, jest przechowywana w sklepach na półkach z dala od promieniowania słonecznego i jest pakowana w butelki z ciemnego szkła. Wpływa to na jakość oraz trwałość oliwy z oliwek.


Nasze oliwy z oliwek bio to produkty pierwszej jakości. Powstają ze starannie wyselekcjonowanych owoców, są wolne od konserwantów, a ich składniki są certyfikowane. W naszej ofercie znajdziesz także ekologiczne oliwy smakowe: możesz wybrać spośród oliw z oliwek z dodatkiem chilli, cytryny, czosnku, a nawet trufli, aby wzbogacić smak i aromat przygotowywanych na  co dzień potraw. Proponujemy także oliwy z oliwek typu bio dla dzieci w trosce o ich zdrowy rozwój. Zachęcamy do zapoznania się z pełną ofertą na stronie naszego sklepu.